Ads

Κατηγορίες

Κατασκευαστές

Καφέα η Αραβική - Arabica

Ψηλό δένδρο, καλλιεργείται σε ορεινά εδάφη από 1000-2000 μετρά. Με ετησία βροχόπτωση από 150-200 εκ. και με θερμοκρασία από 15-24 βαθμοί Κελσίου.
Περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από αυτή την Καφέα την Αραβική.
Γνωστές ποικιλίες της Καφέας της Αραβικής είναι η typical και bourbon από τις οποίες προέρχονται αλλά είδη όπως Blue Mountain, Mokka, Kent, Carnica, Tico.
Καφεα η Εύρωστος η Robusta Canephora
Καλλιεργείται στην Δυτική και Κεντρική Αφρική, Νότιο Ανατολική Ασία Βραζιλία.
Με βροχοπτώσεις μέχρι 300 εκ. σε θερμοκρασία 24-30 βαθμών Κελσίου και σε υψόμετρο μέχρι 700 μέτρων, Οι καρποί χρειάζονται 10-11 μήνες μέχρι να ωριμάσουν.


ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΦΕ


ΑΦΡΙΚΗ
Αγία Ελένη, Αιθιοπία, Ακτή Ελεφαντοστού, Αγκόλα, Γκάνα, Γκαμπόν, Γουινέα, Γουινέα Ισημερινού, Κονγκό, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Καμερούν, Κένυα, Καμόρες Νήσοι, Κονγκό, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Μπενίν, Μπουρούντι, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Ουγκάντα. Πεθνιόν, Ρουάντα, Πράσινο Ακρωτήριο, Σάο Τόμε & Πρινσιπε, Σιέρα Λεόνε, Τόνγκο, Σουδάν, Τανζανία, Υεμένη.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ & ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Αϊτή, Γουαδελούπη, Γουατεμάλα, Αγιος Δομίνικος, Ελ Σαλβαδόρ, Μαρτινίκα, Μεξικό, Νικαράγουα, Ονδούρα, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο, Τζαμάικα, Τρίνιταντ & Τομπάγκο, ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βραζιλία, Γαλλική Γουιάνα, Γουιάνα, Εκουαδορ, Κολομβία, Νησιά Γκαλαπαγκος, Παραγουανή, Περού, Σουρινάμ.


ΝΟΤΙΟΣ ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Αυστραλία, Βανουατου, Βιετνάμ, Γαλλική Πολυνησία, Ινδίες, Ινδονησία, Σούμαρα, Ιάβα, Καμπότζη, Κίνα, Λαός, Μαλαισία, Νέα Καληδονία, Παπούα Νέα Γουινέα, Σρι-Λάνκα, Ταιβάν, Ταϊλάνδη, Φίτζι, Φιλιππίνες, Χαβάη.


KABΟΥΡΔΙΣΜΑ
Η σπουδαιότερη διαδικασία και πιο κρίσιμη για ένα καλό ρόφημα είναι το καβούρδισμα. Η ευθύνη για τον ειδικό είναι πολύ μεγάλη, διότι λίγα λεπτά περισσότερα η λιγότερα είναι δυνατόν να καταστρέψουν παραγωγή που έχει συλλεχθεί με πολύ κόπο και κόστος.
Το καβούρδισμα είναι μια τέχνη που χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και μαθαίνεται μόνο από πρακτική εξάσκηση. Κάθε ποικιλία η παρτίδα καφέ θέλει διαφορετικό τρόπο και μαστοριά.

Το επιθυμητό καβούρδισα είναι πάντα λαμπερό και όχι μουντό.
(μουντό = ξήρανση)
Κατά το καβούρδισμα οι κόκκοι αυξάνουν τον όγκο τους μέχρι και 1/3 του αρχικού μεγέθους τους ως χλωροί. Αυτό συμβαίνει διότι η αποσύνθεση των υδρογονανθράκων δημιουργεί διοξείδιο του άνθρακα που διαστέλλει τους κόκκους.
Ένας κόκκος καφέ περιέχει περίπου 2000 χημικές ουσίες οι οποίες κατά το καβούρδισμα μπορούν να διασπαστούν και να δώσουν εκατοντάδες ενώσεις όπως έλαια, οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ζάχαρα, άμυλα, κ. λ. π.
Ο εμπορικός καφές σπάνια καβουρδίζεται ελαφρά διότι έτσι γίνονται εμφανή τα πιθανόν ψεγάδια των κόκκων. τα οποία με περισσότερο καβούρδισμα εξαλείφονται η καλύβονται από άλλες γεύσεις.
Ένα ιδανικό καβούρδισμα εξαρτάται από την κατάσταση των κόκκων την θερμοκρασία αλλά και τον χρόνο που διαρκεί.
Η σύνηθες θερμοκρασία καβουρδίσματος είναι από 200 C μέχρι 390 C με απόκλιση _+20C, ο δε χρόνος από 8 μέχρι και 14 λεπτά σε συμβατική μηχανή.


ΕΛΑΦΡΥ: Χαρακτηρίζει τους κόκκους καλής ποιότητας από μεγάλο υψόμετρο.


ΜΕΣΑΙΟ: Αμερικάνικο καβούρδισμα city, ελαφρός σκουρότερο. Επίσης ονομάζεται καστανό, χωρίς ελώδες επιφάνειες.


ΒΙΕΝΝΕΖΙΚΟ: ελαφρός σκουρότερο από το μεσαίο. Οι κόκκοι έχουν λίγο λαδί και καστανές κηλίδες.


ΣΚΟΥΡΟ: Κουβανέζικο η Ισπανικό, βαθύ καφέ με λίγο λαδί στην επιφάνεια των κόκκων.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ: Λέγεται και διπλό καβούρδισμα high, η Γαλλικοί Νέας Ορλεάνης, η Ευρωπαϊκό. Χρώμα πολύ σκούρο σαν σοκολάτας μαύρης.


ΙΤΑΛΙΚΟ: Εσπρέσο. Σχεδόν μαύρο και πολύ ελαιώδες. Η γεύση που κυριαρχεί είναι του καβουρδίσματος και όχι του καφέ.


ΙΔΑΝΙΚΟ ΡΟΦΗΜΑ: Χαρακτηρίζεται από καφέ με διακριτικό άρωμα, ωραίο χρώμα ντελικάτη γεύση, πλούσιο σώμα.


ΚΑΦΕΣ & ΥΓΕΙΑ
Σε κάθε κόκκο καφέ εμπεριέχεται 2-3% καφεΐνη. Ένα φλιτζάνι κάθε περιέχει περίπου 60-90γρ. Ο ποικιλία Robusta περιέχει περισσότερο ποσοστό καφεΐνης από την ποικιλία Arabica,
H καφεΐνη δίνει στον οργανισμό ενεργεία και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο βοηθά στο κρύωμα και παρά πολλά φάρμακα εμπεριέχουν καφεΐνη.
Η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία η τρέμουλο των χεριών, ανησυχία, αϋπνία, επίσης είναι καλό για γυναίκες που είναι έγκυες να καταναλώνουν ελάχιστη ποσότητα καφέ, διότι η καφεΐνη μπορεί να μεταφερθεί στο έμβρυο.


Μετάφραση

Διαφήμιση

Καλάθι  

προϊόν (άδειο)

Νέα προϊόντα

Δεν υπάρχουν νέα προϊόντα αυτή τη στιγμή

Newsletter